Functiewaardering in het onderwijs

Onderwijs: terug naar school met het functiehuis

Bij de herfst horen de kleuren geel en bruin, de bladeren vallen van de boom en het wordt kouder en natter. En wat ook bij de herfst hoort, is het begin van een nieuw schooljaar. Docenten hebben niet stil gezeten: ontwikkeling in het onderwijs gaat maar door!

Daarmee zijn ook het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en het hoger beroepsonderwijs van start gegaan, klaar voor een nieuwe periode om kennis over te dragen op een nieuwe groep leerlingen en studenten.

Een goed samengestelde functiemix is essentieel voor scholen. Dit nieuwe schooljaar biedt weer volop kansen om deze mix te versterken. Hoe divers is het team dit jaar en hoe uitdagend is de werkomgeving? Niet alleen de leerlingen en studenten ontwikkelen zich; leraren en docenten die zich ontwikkelen is net zo belangrijk in het onderwijs.

Denk maar eens terug aan uw eigen middelbare schooltijd; in hoeverre gaven uw docenten daar op een andere manier les? Vertelden ze ieder jaar hetzelfde verhaal of gaven ze een twist aan de lesstof om het vak uitdagend voor zichzelf te houden? Mooi hoor, dat ze al zoveel jaren vol passie en overgave hun vak uitoefenen.

Docenten groeien in hun vak als ze passie en plezier hebben in het vak, en daarmee groeit ook de verantwoordelijkheid van de docent. De functie binnen een organisatie kan hierdoor veranderen, waardoor er een ander niveau ontstaat binnen functies. In de functieomschrijving van docenten wordt de functie-inhoud vastgelegd, altijd handig om te weten voor docenten in het onderwijs.

Wat is een school zonder functiehuis? Dat zou echt een rommeltje worden.

Meer weten over functiewaardering in het onderwijs? Kijk hier eens naar.

Scroll naar boven