RheiGroup en learning: wat hebben ze met elkaar gemeen?

leren in organisaties, learning, Leren piano spelen, RheiGroup

RheiGroup heeft de afgelopen tijd meer gedaan dan alleen het geven van HR-advies en het verzorgen van IT-oplossingen. Klanten vroegen ons mee te denken over talentontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Daarom breiden wij ons portfolio uit met learning. Learning is een essentieel onderdeel van talentontwikkeling en performancemanagement. Wij willen mensen wijzen op hun talenten en optimaal laten groeien. Een combinatie van leren en jezelf ontwikkelen, is onderdeel van dit proces.

Medewerkers hebben harde en zachte vaardigheden. De harde vaardigheden draaien om de kennis en opleiding van de werknemer. De zachte vaardigheden draaien om de talenten en persoonlijkheid van de werknemer. De zachte vaardigheden gaan samen met de zelfontplooiing van het personeel. Met de juiste tools geven we mensen inzicht in hun mogelijkheden en vervolgens maken we met de medewerker een plan om te komen tot een optimaal resultaat. Zo kunnen ze hun ontwikkeling zelf sturen. Verderop in dit artikel vindt u meer informatie over deze tools, zoals de DIMO-tool.

Uiteindelijk wordt de kennis (de harde vaardigheden) van de werknemer getoetst. Dit is de input voor het ontwikkeltraject. Door de werknemer inzicht te geven en hem te vertrouwen in zijn eigen kunnen, komen de werknemer en de organisatie tot betere resultaten.

Meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid

Een leertrend van nu is om een werknemer zelf verantwoordelijk te maken voor zijn ontwikkeling. Dit zorgt voor een flexibele organisatie en meer betrokkenheid bij de medewerkers. De rol van manager verschuift hier naar een coaching rol.

De werknemer wordt, op zijn beurt, gecoacht in zijn ontwikkeling. Deze gaat op den duur meer zelfstandigheid vertonen. Het personeel levert zo, op een actievere manier, een bijdrage aan de organisatie. Mensen functioneren het best als ze doen waar ze goed in zijn. Door het gebruik van de juiste middelen en kennis, kunnen deze mensen hun werk ook beter uitvoeren.

Het Learning traject

De stappen bij een leertraject beginnen met:

  1. Wat zijn de grootste uitdagingen van een organisatie?
  2. Waar wil de organisatie heen?
  3. Wat betekent dit voor de kennis en houding van het personeel?
  4. Hoe faciliteren wij die overgang?

In veel gevallen betekent dit leertraject dat het personeel zich met de organisatie gaat ontwikkelen. De cultuur van de organisatie gaat veranderen. De organisatie is na dit verandertraject beter in staat om met veranderingen in de markt om te gaan.

Learning is een onderdeel van het grotere geheel, namelijk het verandertraject. Met de organisatie van dit proces en de vraag of er slimme systemen voor nodig zijn om het werk efficiënter te maken, springen wij, RheiGroup, bij.

Testen op talenten met DIMO

Een slimme tool om de werknemer inzicht te geven in zijn of haar mogelijkheden, is de DIMO-tool. DIMO geeft inzicht in de leerbaarheid. De DIMO-test geeft aan welk leerpad bij de persoon past en of de leerstof bij het talent en de ambitie van de werknemer past. Bij deze test komt naar voren waar een medewerker staat. Na de test bespreekt de coach de resultaten met de werknemer. In dit gesprek wordt duidelijk wat de uitkomst van de test betekent, hoe iemand in zijn huidige functie zit en geeft de coach inzicht in de mogelijkheden voor de werknemer. Wat moeten ze doen om bepaalde doelen te bereiken? Dit gesprek vertalen in een leerplan, is de volgende stap.

Gebruiksvriendelijk LMS

Als een LMS (Learning Management System) geïmplementeerd is, is het van belang om de gebruiksvriendelijkheid te waarborgen. Dat is niet te onderschatten. Door een LMS goed in te richten maakt de organisatie het mogelijk om werknemers hun eigen leerpad te laten managen. Voor eindgebruikers moet het LMS zo eenvoudig zijn, dat ze zonder problemen hun werk weten te vinden.

De catalogus in het systeem personaliseren op basis van de functie, leergeschiedenis, interesse en ambities, is van belang. Het systeem weet wie de werknemer is en wat de functie van de werknemer is. Competenties herkennen kan ook. Het LMS weet welke aspecten bij de functie horen. Het gaat om het gat tussen wat iemand kan en wat iemand nodig heeft voor een bepaalde baan. Hierdoor kan het systeem aangeven welke lesstof goed zou zijn voor de werknemer, om zo het gat kleiner te maken. Deze systemen zijn overigens goed in de harde vaardigheden.

Een goed gesprek

Elk learning traject is voor iedere organisatie anders. In een goed gesprek met RheiGroup kunnen we er samen uitkomen hoe dat voor uw organisatie eruit kan zien. U bent bij ons van harte welkom. Wij zijn gevestigd aan de rand van het historische centrum van Bergen op Zoom maar komen ook graag bij u langs.

 

Wellicht vindt u ook dit artikel interessant: https://www.rheigroup.com/2017/08/29/waarom-talentmanagement-nodig-is/